Luc is 35 jaar oud en woonachtig in Maastricht. Door zijn werk, vastgoedsector, en vrienden heeft hij evenwel veel tijd in België doorgebracht. In zijn vrije tijd is hij zeer actief bezig met rugby.

"Ik ben aan de universiteit in Maastricht begonnen met rugby. Een hechte club waar ik jaarlijks nog veteranenwedstrijden mee speel. De legendarische Johnny Kessels en Michael John Walker waren mijn eerste coaches. Twee mannen met veel passie voor de sport. Na een tijdje wilde ik wel eens kijken of ik bij een meer competitieve club kon meespelen".


(Photo D.R.)

"Vlak over de grens lag Coq Mosan. Het spel werd beduidend harder gespeeld. De coach destijds was Mathieu Lemoing, één van mijn favoriete coaches".

"Hierna heb ik twee jaar in Engeland gewerkt en gespeeld, waarna ik weer terug bij Coq kwam".

"Toen ik speelde heb ik nu en dan gecoacht maar ik ben er eigenlijk pas serieus mee begonnen toen ik door blessures niet meer kon spelen. In het seizoen 2018-2019 heb ik R.C. Laakdal gecoacht. We hebben toen mooie resultaten behaald maar helaas ben ik verhuisd en werd de afstand te groot. In hetzelfde jaar heb ik geholpen om in Tongeren Ambiorix RC op te starten".

"95% van de spelers had nog nooit van rugby gehoord, dus dit was een enorme uitdaging ! Het is echter een succes geworden. De club heeft dit jaar in de competitie meegespeeld. We hebben een hele enthousiaste groep spelers die allemaal hun schouders eronder zetten. De sfeer is ook altijd ontzettend goed".

"Afgelopen seizoen heb ik ook de senioren van Coq gecoacht en een skills assessment op hun academie geïntroduceerd".

"Toen ik begon met coachen heeft mijn Zuid-Afrikaanse schoonfamilie mij in contact gebracht met enkele echte rugby instituten".

"Ik heb allereerst het NWU Rugby Instituut bezocht. Onder andere Akker van der Merwe en Lood de Jager zijn hier hun carrière begonnen. Daarna heb ik mij een aantal maanden bij de 1st XV van Grey High gevoegd. Een geweldige ervaring in een semiprofessionele omgeving. Een publiek van meer dan 10.000 mensen bij wedstrijden is geen uitzondering. De 1st XV spelers trainen twee keer dag. ’s Ochtends om zes uur in de sportschool en ’s middags na school op het rugbyveld. Het is ontzettend snel en hard rugby vergeleken bij wat wij hier gewend zijn. De hoofdcoach was Allan Miles. Hij is onder andere breakdown specialist geweest onder Jake White. Grey High heeft ook een van de bekendste Springbokspelers ooit voortgebracht ; Siya Kolisi. Tussendoor heb ik nog een aantal workshops op het Western Province institute gevolgd en natuurlijk de nodige super rugby wedstrijden bezocht".

"En mijn volgende stap was dan uiteraard Nieuw Zeeland. Ik had het idee al opgevat tijdens de stage In Zuid Afrika. Om directeur te worden op een High School is een High Performance Cursus bij IRANZ een must. IRANZ staat voor International Rugby Academy New Zealand. Deze academie voor spelers en coaches is 20 jaren geleden opgericht door Murray Mexted, voormalig nummer 8 van de All Blacks. Het streven is om met hulp van topspelers en coaches, meestal All Blacks, een opleiding te geven die coaches helpt door te breken in de professionele sport en inzicht te geven in toprugby. Mijn mentor tijdens de cursus in januari 2020 was Brian Ashton, ex-coach van Engeland".

"Parallel met de coachcursus was er een cursus voor talentvolle spelers. Zij werden gecoacht door Collin Cooper (Chiefs) en Dave Ellis (Blues). Ellis is een skills-specialist en van hem heb ik ontzettend veel geleerd over ‘vision and decision making. Dit wordt op een hele andere manier benaderd in Nieuw-Zeeland dan in België en Nederland".

"De groep bestond verder uit specialisten die ons elk een middag over hun specialisme vertelden. Ik vernoem er enkelen : Wyatt Crocket, Piri Weepu, George Whitelock, George Osbourne, Eroni Clarke en Andrew Merthens. Niet van de minste dus !"

" Wat vooral opviel was hoeveel tijd de All Blacks steeds besteden aan hun ‘teamcultuur’. Een cultuur met natuurlijk veel elementen uit de Maoricultuur. Het meest indrukwekkend was Mike Cron, voormalig forwards coach van de All Blacks. Hij heeft ons twee dagen laten zien hoe de All Blacks trainen en hun wedstrijden voorbereiden".

"Er is een enorm verschil in filosofie over rugby in Nieuw Zeeland vergeleken met België en veel andere landen. Innovatie en ongebruikelijke ideeën worden echt aangemoedigd en vrijwel alle kennis wordt openlijk gedeeld. Veel hiervan is te verklaren door hun geschiedenis en sterke nationale identiteit.
Ik had nog een mini-stage bij de Worcester Warrions in Engeland op het programma staan. Hierdoor had ik ervaringen uit de noord- en zuid hemisfeer kunnen combineren. Helaas zal ik dit door de corona crisis volgend jaar moeten inhalen".

"Ik hoop het komend seizoen een aantal workshops bij Belgische clubs te kunnen geven. Ik ben opleidingen in het buitenland gaan volgen omdat ik het aanbod in België te generiek vind. De verschillende denkwijze over rugby in de zuidelijke hemisfeer zijn heel interessant. Helaas dringt er heel weinig van die toplanden tot België door. Ik hoop dat gat enigszins te kunnen vullen en mensen aan het denken te zetten".

"Rugby is een erg oncomfortabele sport maar desondanks houden trainers, en ook spelers, heel erg vast aan dat wat zij comfortabel vinden. Dat trainers altijd onder druk staan om prestaties te leveren helpt daar niet bij. In de zuidelijke halfrond is de druk nog hoger maar wordt deze eerder omgezet in innovatie om de concurrentie voor te blijven. Een trainer die twee maanden traint zonder iets aan zijn systeem te veranderen ligt daar al snel achter ! Kennis van het internet proberen te halen is ook geen oplossing ; het grootste verschil is de cultuur en die zal je moeten beleven".

Geïnteresseerden kunnen Luc Visser steeds bereiken via mail : lucvisser@outlook.com of telefoon : 003163655492

Met dank aan Marc Ruiters


(Photos D.R.)