Persbericht van Rugby Mechelen
Rugby Vlaanderen wou op deze manier tonen dat de rugbysport geen beperkingen kent. Het evenement was een succes : 25 mensen met en zonder beperking genoten van de leuke sfeer en het goede weer.
Eind 2017 stapte Rugby Vlaanderen mee in het MIXAR-project (MIXed Ability Rugby), om de contactsport toegankelijker te maken voor een breder publiek. Om dat te verwezenlijken, organiseerde de Vlaamse Rugbybond op zaterdag 27 oktober een inclusief rugby-evenement. Dit is het eerste evenement in Vlaanderen waarbij ploegen spelen die een mix zijn van mensen met en zonder een beperking. Zo wou ze inclusie in de rugby vooropstellen en aan iedereen de kans bieden om kennis te maken met de sport.
Een voordelig evenement
Mensen konden voor dit evenement terecht op de velden van Rugby Mechelen in Hombeek, waar trainingen en een wedstrijdje plaatsvonden. Michel De Baets, recreatief coördinator van Rugby Vlaanderen, deed dienst als scheidsrechter en zorgde ervoor dat het spel veilig verliep. Zo voorzag hij begeleiding en ondersteuning van de spelers met een beperking, afhankelijk van hun noden. De Baets was zeer enthousiast over de eerste editie van een MIXAR-evenement. Hij ziet dit als een kans om mensen samen te laten ervaren wat rugby is en daarmee de sport verder uit te breiden.
Michel De Baets (Rugby Vlaanderen, midden) en Geert Declerck (Rugby Mechelen, rechts) begeleiden een jongen met een beperking. (foto Smeys G.)
Michel De Baets, recreatief coördinator Rugby Vlaanderen : “Het is geweldig om te zien wat mensen allemaal kunnen. Zeker als ze dat niet van zichzelf weten. Heel mooi.”
Na afloop voorzag de organisatie warme soep, taart en drankjes voor de deelnemers. Ze kregen ook een diploma, met felicitaties voor hun moed. Voor Rugby Vlaanderen is dit evenement de eerste stap richting een volwaardig Mixed Ability-initiatief.
De toekomst voor MIXAR
Zowel Rugby Vlaanderen als Rugby Mechelen hebben grote plannen voor de toekomst. Zo wil Rugby Vlaanderen op lange termijn meer MIXAR-ploegen hebben en deelnemen aan toernooien met andere ploegen. Er bestaat intussen al een wereldkampioenschap, dat in 2020 zal plaatsvinden in Cork, Ierland.
Ook Rugby Mechelen is enthousiast om deel uit te maken van het project en hoopt tegen het volgende seizoen een derde seniorenploeg te hebben, waarin mensen met en zonder beperking terecht kunnen, om mee in de competitie te spelen. Spel en plezier staan dan voorop, maar ze gaan niemand betuttelen.
Geert Declerck, Inclusie Sport Coördinator Rugby Mechelen : “De bedoeling is, dat iedereen een volwaardig lid van de ploeg en van de club is. Het blijft rugby, dus er worden niet te veel cadeau’s gegeven.”
Een groep van rugbyclubs, federaties en universiteiten werken nu samen om het project verder te ontwikkelen en te implementeren in de Belgische rugby. Ze willen dat inclusieve sport, dat nog weinig voorkomt, meer kan worden uitgeoefend.