Aan het begin van de gezondheidscrisis bereidden onze Internationals zich voor om te vertrekken richting Zuid-Afrika en deel te nemen aan de HSBC World Challenger Series in Stellenbosch. Sindsdien zijn er zes maanden verstreken en hadden we graag gehoord van onze Belsevens, voor wie een lockdown niet noodzakelijk gelijk stond aan rust volgens verschillende speelsters. De individuele trainingen zijn zelfs zelden zo goed onderhouden geweest in deze periode.We verzamelden enkele indrukken van onze twee Belsevens : Pauline Gernaey, speelster bij Gent en Manon Nairac, die bij Kituro speelt.

Een kruisverhoor met twee verschillende belevingen uit deze periode.Toen de competities stopten, verwachtten noch Pauline noch Manon een dergelijke beslissing. Voor Manon Nairac was het horen dat het toernooi in Stellenbosch niet doorging een vreemde beleving : "Ik zag de afgelasting van het Stellenbosch toernooi niet aankomen. Eerlijk gezegd heb ik het ontkend tot op het einde, en bleef ik ervan overtuigd dat we toch zouden vertrekken. Toen de annulering definitief werd aangekondigd, was het moeilijk om me bij de situatie neer te leggen gezien de fysieke en mentale voorbereiding en de investeringen van de laatste maanden voor het toernooi. In mijn geval was het zelfs nog moeilijker om de tweede golf van toernooi annulaties te verteren na de lockdown".

Maar de lockdown was niet gelijk aan rust volgens Pauline Gernaey : "Tijdens de lockdown, kregen we elke week een fysiek voorbereidingsprogramma van Margaux Lalli. Toegang tot het terrein en de fitness was verboden, dus we moesten soms wat creatief uit de hoek komen."

Pauline maakte deze periode niet al te slecht door, in tegenstelling tot Manon : "Het moeilijkste voor mij was om alleen te trainen, ook al hadden we met het programma van Margaux (Lalli) niet echt tijd om ons te vervelen."

Gelukkig, eind mei, exit uit de lockdown, werden de collectieve trainingen geleidelijk hervat zoals Manon uitlegt : "Tegen eind mei, begin juni hebben we de trainingen geleidelijk aan hervat met inachtneming van zeer strikte hygiëne richtlijnen : desinfectie van de ballen tussen shiften, geen contact, enz."

Begin juli besloten Emiel Vermote en Romain Huet een teambuilding weekend in Spa samen te stellen met en voor het hele team. Alle meisjes verwachtten zich aan een intensieve stage, de coaches kozen liever voor meer ontspannen activiteiten, om samen te komen en een leuke tijd te hebben met groep na de lockdown. Pauline heeft met volle teugen genoten van de stage ; "Dat weekend kwam op het juiste moment ! Ik denk dat een weekend ons samen amuseren goed gedaan heeft voor de ploeg, het was echt leuk om samen te zijn !"

Het is nu echter al september en hoewel de nationale kampioenschappen binnenkort worden hervat, is er nog steeds geen uitzicht op hervatting van internationale competities. En wat is er erger voor atleten dan te trainen en motivatie te houden zonder een doel voor ogen. Manon Nairac is geen uitzondering op deze regel : "Dat is eigenlijk het moeilijkste voor mij, altijd gemotiveerd blijven wetende dat er op dit moment geen competitie aan zit te komen. Ik denk dat we in de eerste plaats allemaal competitief zijn ingesteld en dat we ons moeten meten met andere teams om onze evolutie door de trainingen te kunnen observeren, vooral omdat de trainingen van de afgelopen twee maanden en de fysieke voorbereiding bijzonder veeleisend zijn geweest."

Maar nu hebben onze speelsters geen andere keuze dan aan hun rem te trekken in afwachting van de hervatting van de nationale competities en Pauline is al ongeduldig om het kampioenschap te starten met Gent die dit seizoen bij de elite komt te spelen : "Met de training die we in deze periode hebben gehad, zijn we voorbereid als er een toernooi zou moeten gespeeld worden. Desalniettemin zit de moraal goed en kan ik niet wachten om weer een echte wedstrijd met mijn club te spelen !"

Wij kruisen de vingers voor onze Belsevens, voorbereid als nooit tevoren, om snel te kunnen concurreren tegen de elite van de wereld. En als je niet kan wachten om de Belsevens in actie te zien dan ben je steeds welgekomen een kijkje te nemen naar hun trainingen op maandagnamiddag in het Nelson Mandela Stadion in Neder-Over-Heembeek.

Fotos van de stage van de BelSevens (Photos D.R.)