De halve-finales in D1 vonden plaats tussen dezelfde vier van vorig seizoen, zij het in een andere samenstelling. Eén jaar eerder nog respectievelijk door Dendermonde en Soignies uit de finale gehouden hadden La Hulpe en ROC deze maal hetzelfde doel voor ogen : zich plaatsen voor hun eerste finale in de clubgeschiedenis.

Een zekere nervositeit was dan ook voelbaar bij het aanvangen van de wedstrijd in het Brésilstadion. Vastgezet in hun speelhelft toonde ROC alvast defensief op de afspraak te zijn, ondanks een vroege gele kaart in de 7e minuut als gevolg van een gevaarlijke tackle. Beide ploegen toonden tijdens de eerste helft zeker niet de mooiste kanten van hun spel, waarbij La Hulpe zich ertoe beperkte het spel van ROC te counteren. Na een eerste strafschop van Antoine Vassart op de doelpaal in de 23ste minuut opende La Hulpe tien minuten later dan toch de score wanneer Pierre-Paul Mapual Gaspard Lalli voor een try de hoek in stuurde (7-0).

De wedstrijd was meer open in de tweede helft. Beide kickers dienden elkaar beurtelings van antwoord binnen drie minuten (10-3) waarna de Hulpenaars een sterke periode afrondden en het verschil wisten te maken wanneer Lalli, auteur van de eerste try, deze maal Grégoire Semiond bediende en die laatste vlotjes het doelgebied vond (15-3). Antoine Vassart gaf met een strafschop vervolgens de genadeslag (18-3).

De break was gemaakt, maar Seb Guns en z’n ploegmaten wisten er toch terug wat spanning in te brengen rond het uur door op kracht door te dringen en te scoren (18-10). De ploeg van Alex Palacci speelde de wedstrijd echter beheerst uit door te beletten dat hun tegenstander zijn gebruikelijk aanvallend spel zou kunnen ontplooien. La Hulpe won dus met 21-10 en geraakt zo voor het eerst in zijn geschiedenis in de finale.

Zaterdag 12 mei om 18u zal La Hulpe het dus moeten opnemen tegen Dendermonde, dat als regerend dubbel kampioen op zoek zal gaan naar een derde titel, na in de halve-finale een einde te hebben gemaakt aan het seizoen van Soignies.

In deze remake van de finale van vorig jaar bleken een aantal details doorslaggevend. Na eerst 8-0 op achterstand te zijn gezet wist Soignies vervolgens de overhand te nemen en zelfs op een 9-8 voorsprong te komen bij de rust. Maar Dendermonde kwam in de tweede helft opnieuw op voorsprong (11-9). De spanning was om te snijden, tot de Vlamingen zich met een try verzekerden van hun overwinning (16-9).

fotospecial La Hulpe-ROC (fotos Alain Dams)

fotospecial La Hulpe-ROC (fotos Sportkipik.be)