Zoals we reeds aankondigden kende de hervatting van de competitie in D1 een explosief begin, met 3 aantrekkelijke affiches en als inzet de 2e plaats in het klassement, de koers naar de eindronde en de strijd om het behoud.

Maar dé affiche van de 10e speeldag vond dan toch wel plaats in Ter Hulpen, waar de thuisploeg Soignies ontving. Inzet : de tweede plaats in de rangschikking. De Hulpenaren moesten immers winnen om te vermijden dat Soignies alleen tweede zou worden. Die boodschap was blijkbaar goed overgekomen bij de mannen van Alex Placci : Gäetan Kabasele scoorde de eerste try nog voor het kwartier (7-0). Louis De Moffarts scoorde enkele minuten later ook nog een strafschop (10-0). Soignies antwoordde pas rond het half uur, via Alan Williams. Score bij de rust 10-3.

Diezelfde Alan Williams deed dat nog eens over bij het begin van de tweede helft (10-6), voordat Ryan Godsmark met een drop La Hulpe opnieuw 7 punten voorsprong gaf (13-6). Een voorsprong die uiteindelijk door Soignies een kwartier voor tijd helemaal werd weggewerkt met een try van Elliot Claes, omgezet door Alan Williams. Eindscore 13-13 !

Als gevolg van dit gelijkspel blijven La Hulpe en Soignies ter plaatse trappelen : de Henegouwers behouden drie punten voorsprong op de Brabanders. Maar Dendermonde profiteert er van zijn kant wel van om het verschil met de achtervolgers nog wat te vergroten. Thuis heeft de regerend kampioen uiteindelijk maar weinig moeite gekend tegen een enigzins verdienstelijk Royal Kituro dat in het complex van Sint-Gillis wel verloor met 39-20.

Aan de Boudewijn I-laan in Ottignies streden ROC en ASUB, tot dit week-end ex-aequo in de stand, voor de vierde plaats in het klassement. Na de eerste 40 minuten had ROC een nipt voordeel op ASUB (8-3). De thuisploeg wist echter stand te houden in de tweede helft terwijl de bezoekers te veel punten verspeelden bij het trappen van de strafschoppen en uiteindelijk verloren met 20-12. Door deze overwinning komt ROC in de top 4 terecht ten nadele van ASUB.

De inzet was niet veel minder groot op La Foresterie waar rode lantaarn RFC Liège op bezoek kwam om het op te nemen tegen Bosvoorde, de voorlaatste in de stand. Verslagen tijdens de heenmatch was de ploeg uit Bosvoorde op zoek naar revanche. Zij vingen de wedstrijd ook beter aan maar kwamen toch niet verder dan twee strafschoppen van Léopold Roobaert in de 15e en de 17e minuut (6-0). Enigszins onder druk gezet door de thuisploeg gaf RFCL dan weer blijk van realisme, door de score eerst terug te brengen tot 5-3 via Pierre Joumel.

Om dan, na weliswaar een nieuwe strafschop voor Bosvoorde, hun goede eerste helft te belonen met een omgezette try van Simon Bawin (9-10). Maar Léopold Roobaert wist net voor de rust de thuisploeg toch op voorsprong te houden (12-10) en ook tijdens de eerste momenten van de tweede helft de voorsprong nog te vergroten (15-10).

De spanning ging daarna een niveau hoger, te meer nadat er onder de spelers een stevig onderonsje plaatsvond dat resulteerde in een gele kaart aan beide kanten. Iets na het uur maakte de aanvoerder van de thuisploeg, Gilles Cornet, de beslissende try na een mooie individuele inspanning en een versnelling langs de zijlijn van zo’n goeie 60m (20-10). Vanaf dan liet RFCL zich keer of keer bestraffen door de scheidsrechter. En de wedstrijd eindigde zelf 14 tegen 14, nadat er op 10 minuten van het einde een tweede schermutseling plaats vond en twee rode kaarten werden uitgedeeld. Bosvoorde verzekerde zich uiteindelijk van de zege met nog twee strafschoppen, van Nathan Van Aubel en... Gilles Cornet flanker en kicker (26-10).

De Bosvoordenaars doen dus een HEEL goede zaak onderaan het klassement, door de Luikenaars op afstand te houden, Kituro voorbij te steken en zich zo, voor de eerste maal dit seizoen, uit de rode zone te werken.

Fotospecial ROC-ASUB (fotos Sportkipik.be)

Fotospecial Boitsfort-RFC Liégeois (fotos Sportkipik.be)