Het weer was deze 11ste februari trouwens meegereisd met de bezoekers naar Brussel. Bij een temperatuur zo rond het vriespunt en een lichtjes besneeuwde Kleine Heizel ontving België de Georgiërs voor de openingswedstrijd van het Europees Landenkampioenschap 2017. De Belgen mochten hun tornooi dus al direct beginnen tegen het zwaargewicht van hun groep.

Vier jaar na de Georgiërs weerstand te hebben geboden waren de Duivels vastbesloten om opnieuw tot het uiterste te gaan. Maar de bezoekers hebben hen er in de eerste helft alvast weinig kans toe gelaten. De Lelo’s domineerden de eerste periode met een snel en fysisch sterk spel. Na, met amper 3 mninuten te hebben gespeeld, Lucas Sotteau te hebben verloren door blessure, gevolgd door 10 minuten scrummaging kregen de Belgen al hun eerste strafschop tegen en halfweg de eerste helft uiteindelijk ook de eerste try (0-10).

Onze nationale vijftien waren nog niet eens in de buurt geweest van de Georgische 22m wanneer Christophe Debaty na 30 minuten geel kreeg. Met hun nummeriek overwicht profiteerden de Georgiërs er dan ook van om een tweede try te scoren in de 36ste minuut (0-17). Toen de Belgen dan toch de hand wisten te leggen op de bal konden ze eindelijk meer in hun eigen spel geraken en zo toch op een positieve noot de rust halen. Wel zonder dit ook te laten blijken op het scorebord.

Waar ze tijdens het grootste deel voor de rust nog werden weggedrongen wisten de Belgen de tweede helft op een heel andere wijze aan te vatten door de Georgiërs enigszins onder druk te zetten en ze tot twee maal toe ook in de fout te dwingen. Alan Williams bracht zo de achterstand via twee strafschoppen terug tot 6-17.

Maar de bezoekers, baas in de scrum en in de duels, maakten na tien minuten komaf met de minste twijfel. En een penalty try op een kwartier van het einde liet hen toe hun voorsprong opnieuw te vergroten tot 6-24. Tegen het einde van de wedstrijd probeerden de Duivels wel om nog iets uit de brand te kunnen slepen maar het laatste woord was voor de Georgiërs, die met een vierde try in de laatste seconden ook de eindscore vastlegden (6-31).

Met een jonge ploeg en al zeker van hun kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2019 hebben de Georgiërs hun favorietenrol waargemaakt en daarbij getoond dat ze klaar zijn om een niveau hoger te spelen, of zelfs twee. België kon weliswaar weinig inbrengen tegen een veel sterkere tegenstander maar wist wel een aantal goed dingen te tonen. Verdedigend sterk hebben de Zwarte Duivels weinig steken laten vallen. De komende week blijft de groep samen om de thuiswedstrijd tegen Rusland op 18 februari voor te bereiden. De Russen die trouwens ook hun openingswedstrijd van het tornooi verloren in Spanje (16-6). Duitsland bevestigde met een 41-38 overwinning tegen Roemenië weeral wat verder te staan.

fotospecial Belgïe-Georgïe (fotos Sportkipik.be)

Les photos du match Belgique - Géorgie (Photos Stade Marchois)