En "een wedstrijd duurt 80 minuten" was na het eindsignaal dan ook een veel gehoord commentaar onder de supporters. Klopt. Maar als de wedstrijd zaterdag 79 minuten had geduurd zou België niet verloren hebben en een gelijk spel hebben behaald tegen Rusland. Dat resultaat zou de Zwarte Duivels misschien ook niet helemaal tevreden hebben gesteld, maar een nederlaag moeten slikken in de allerlaatste spelfase komt altijd bijzonder hard aan. Nu weten de Belgen dus ook hoe dat voelt.

Eerder al was voor de Belgische nationale ploeg de wedstrijd niet al te goed begonnen. Net zoals tegen de Georgiërs een week eerder leken de Duivels bij de aanvang erg gespannen en geraakten ze maar niet in de match. Rusland profiteerde er van om tijdens de eerste 10 minuten al twee try’s te scoren (3-12).

Tot dan enigszins kansloos bij gebrek aan balbezit besloten de Belgen zich toen schrap te zetten in het gevecht om de bal en kwamen ze ook geleidelijk meer in de wedstrijd alvorens de score terug in evenwicht te kunnen brengen. Eerst dankzij een doorbraak in de Russische verdediging door Jens Trofs, gevolgd door een verre trap, waarna Ervin Muric het werk afrondde met een sprint van meer dan 40 meter (8-12). Alan Williams scoorde nog een strafschop net voor het rustsignaal.

Er heerste toen het gevoel dat het misschien wel mogelijk zou zijn. Ook bij onze Duivels. En de bevestiging volgde al snel, met gretige Belgen die de Russen zelfs terugdrongen in de scrum en hen herhaaldelijk in de fout dwongen op 5m van hun doelgebied. Thomas De Molder maakte een einde aan het lijden van de bezoekers door net op de lijn te scoren. De transformatie gebeurde door Alan Williams (15-12).

Mede door een aanzienlijk balverlies bij de inworpen konden de Duivels echter niet doorgaan op hun elan. De Russen klampten aan zonder zich weliswaar te kunnen opdringen. Drie strafschoppen later stonden beide teams gelijk (18-18) met nog een goeie 10 minuten op de klok. De Belgen sloegen er van dan af echter niet meer in de Russische speelhelft te bereiken en de bezoekers leken naar het wedstrijdeinde zelfs licht de bovenhand te nemen. Na een opeenstapeling van spelfases en onophoudelijk aandringen vanwege hun forwards sloegen de Russen er in de 80ste minuut dan toch nog in om de overwinning weg te kapen met een getransformeerde try (18-25).

Het duurde even alvorens onze spelers waren bekomen van dit dramatisch matcheinde. De Belgen zouden vast en zeker, minstens, een gelijkspel hebben verdiend maar moeten zich nu troosten met slechts een defensief bonuspunt. Zeker geen resultaat om zich voor te schamen, hoewel het met het oog op behoud in de VI Nations B wel eens onvoldoende zou kunnen blijken. Vooral omdat Roemenië zich hersteld heeft van zijn eerdere nederlaag tegen Duitsland door met 13-3 te winnen tegen Spanië. De laatste wedstrijd van deze tweede speeldag in de Rugby Europe Championship zag Georgië nog verpletterend winnen tegen Duitsland (50-6).

In het klassement staat België zo dus op een allerlaatste plaats met slechts één punt. Volgende wedstrijd : 4 maart, op verplaatsing tegen Duitsland.

fotospecial Belgïe-Russia (fotos Sportkipik.be)

fotospecial Belgïe-Russia (fotos Frédéric Poncelet)