Met de gezondheidscrisis is het jaar 2020 voor iedereen ingewikkeld. Weegt de annulering van uw Flanders Open Rugby op het budget en de financiën van de Dendermondse Rugby Club ?
- Peter De Block : "Zoals iedereen ons kent en ons toernooi kent betekent dit dus nul euro inkomsten FOR 2020. Wij wisten al vrij snel in maart dat het niet eenvoudig ging zijn en we hebben als bestuur samen gezeten en hebben wekelijks vergaderd om de toekomst van de club onder controle te houden. Want we hebben ook een grote investering gedaan met de nieuwbouw die nog maar 4 jaar loopt en een gebouw dat toch voornamelijk met eigen en externe middelen gefinancierd wordt. Wij genieten niet van het voordeel - een geluk die de Waalse clubs wel genieten –, om subsidies te krijgen ivm nieuwbouw, verbouwingen, kunstgras etc."

"We hebben ons opgesplitst in 3 groepen. De eerste groep was “kan een mini format van de Flanders Open plaats vinden in augustus/september ?”. Maar het werd snel duidelijk dat het onmogelijk was. De tweede groep was “besparingen”. De derde groep was “ideeën om inkomsten te genereren binnen de corona maatregelen”. Dat is gelukt met de zomerbar en een grote wijnactie en nog andere diverse acties. Het goede nieuws voor Dendermonde is dat er veel vrijwilligers zijn en ook trainers die spontaan hun fee hebben laten vallen. iedereen komt gewoon helpen zoals het moet. De geldgedreven rugbymensen vallen weg… en dat betekent besparingen. We hebben een nieuwe trainersstaf uit Dendermonde.De rangen binnen DRC werden gesloten en samen zullen we deze corona crisis overwinnen."

"Iedereen van de jeugdtrainers is aan boord gebleven en iedereen helpt mee om het besparingsplan uit te voeren. Alle sponsors zijn aan boord gebleven, al is het voor hen ook niet altijd even gemakkelijk.Integendeel ons sponsorcomité haalde zelfs nieuwe sponsors binnen."

"Dus voorlopig is alles onder controle maar moeilijk. De besparingen moeten uitgevoerd worden. Dat gaat bv over bussen. Alle bussen blijven voor de grote afstanden maar niet voor kleinere afstanden…"

Heeft de annulering van uw beroemde evenement jullie gedwongen om te besparen in de groep van spelers ?
- P. De Block : "Geraghty Felipe, Luca Maccagno, Tom Pearce en Alistair Ledingham zijn gebleven. Wij hebben geen nieuwe buitenlanders behalve een prop omdat we daar versterking nodig hadden.
De kern is samen gebleven en eindelijk komt de jeugd die we al jaren aan het opleiden zijn in de groep die we vorig jaar nog beschermde : Stef Vermeir en Robbe Scherps komen uit onze eigen opleiding. Hopelijk zal ons imago hierdoor ook veranderen."

"Buitenlanders waren altijd op posities waar we geen spelers hadden om in de top 4 te spelen. Waarschijnlijk zullen we in de komende jaren niet meer dan 2-3 buitenlanders hebben."

Uw U14s zijn dit seizoen in Q4, U16s in Q3 en U18s in Q2. Is jeugdopleiding een prioriteit voor de DRC ?
- P. De Block : "JA !! Al jaren. Je ziet nu na Ben Macharis, Michiel Matthijs, Jonas Van Den Bossche, Seppe Verhelst, Ian Dumez, Arno, Zaman, Frederic de Smet, Corneel Michem nog andere jeugdspelers doorgroeien in de eerste ploeg. Wie kende er in begin vorig seizoen, Toon Meert, Stef Vermeir, Robbe Scherps, Maarten De Cocker, Robrecht Bruneel, Owen Appelt, en nog enkele anderen die dit jaar zullen doorbreken. Die hebben allemaal hebben hun kansen gekregen. Elke jeugdspeler die de passie en de power heeft, heeft deze kansen gekregen. Dendermonde is in de top 4 in België dus dat vraagt wel wat opoffering… Maar we moeten die ook beschermen. Wat we nu ook doen met, Stef Vermeire en Robbe Scherps. We proberen ze de eerste 2 jaren te begeleiden en beschermen zodat ze niet volledig voor de leeuwen worden gegooid."

"We investeren enorm veel in de jeugd. Zelfs met de corona stoppen we er niet mee. Je moet weten dat de U14 zijn eigen kiné heeft. Ze hebben een fysieke coach vanaf de u16. Jonas Heirbaut is geweldig met U16/U18 bezig. Nu hebben we wel pech dat in de categorie U14 ze in 3/4de klasse zijn gezakt. 3/4de klasse is veel te laag voor Dendermonde. Een paar jaren geleden stonden de U16/U18 in de eerste klasse. Het probleem is bij de huidige u16/u18 dat we een te klein aantal hebben. Wij hebben een enorme goeie huidige u14 lichting. Je gaat zien, dat is een hele ruime kern. Er lopen wel wat talenten bij. Maar we zetten in de opleiding ook in op individuele begeleiding."

"We zien de laatste jaren dat diegenen die van de u18 afkomen onmiddellijk klaar zijn om naar de kern van de eerste ploeg te gaan. Wat 10 jaar geleden niet kon omdat het verschil te groot was. En dat zijn we aan het dichtfietsen."

"Als je naar de klassementen kijkt zou je veronderstellen dat we geen interesse hebben in de jeugd. Maar het tegendeel is waar. Ik denk dat tussen dit en 2 jaar we de vruchten zullen zien. Want we hebben nog nooit zoveel jeugdspelers gehad. Van U6 to U12 kunnen wij 3 ploegen maken in aantal. Wij hebben 240 jeugdspelers. Wij hebben er nog nooit zoveel gehad. Er zal daar zeker talent in zitten. Denk maar aan Aimé Césaire (Leicester) en Sven D’Hooge (Biarritz). Dat zijn maar 2 spelers maar we zijn al blij dat we 2 spelers op internationaal niveau hebben."

Is de moeilijkheid om jongeren in Vlaanderen op te leiden deels te verklaren door een minder ontwikkelde rugbycultuur dan in het zuiden van het land ?
- P. De Block : "Er is minder media-aandacht. Of zo goed als geen. Dus de jeugd kan in Vlaanderen geen kennis maken met rugby. Niet zoals in het zuiden van het land. Daar hebben ze de link met Frankrijk. Dat is een probleem voor ons om de passie voor die sport over te brengen. Wij hebben het voordeel dat de rugby in Dendermonde bekend is. Dat is werk voor de Vlaamse rugbybond. Nog veel meer moeten mensen rugby spelen anders gaan we altijd blijven hangen. Wij geven initiatie aan scholen."

Vervolg en einde van het interview begin volgende week...