Anne-Gaëlle Mahaux, Adèle Robert, Melissa Schneider en Nele Pien mochten allen aantreden als assistent-scheidsrechter tijdens de wedstrijden in het Europees Rugby XV Kampioenschap voor vrouwen onder de respectievelijk leiding van de Franse Aurélie Groizeleau en de Italiaanse Clara Munarini.

Belgisch International bij de XV en de VII-ploegen en speelster bij Dendermonde RC, Nele Pien nam even de tijd om enkele van onze vragen te beantwoorden...

Hoe ben je in de scheidsrechterij terecht gekomen ?
Nele Pien : "Enkele jaren geleden besloot ik om deel te nemen aan de cursus scheidsrechter aangezien het niet alleen van pas zou komen om te beginnen als scheidsrechter maar ook om als speelster de regels duidelijk te kennen. Omdat ik kort daarop naar Villeneuve d’Ascq vertrokken ben om daar een paar jaar te spelen, heb ik geen tijd gehad om mij te concentreren op het scheidsrechter zijn. Toen ik mij in december blesseerde aan mijn pols, heb ik beslist om mij even nuttig te maken als scheidsrechter. Ondertussen ben ik terug herbegonnen met trainen en matchen, maar in combinatie met scheidsrechter indien mogelijk".

Cliché-vraag, maar misschien nog altijd van belang : voel je een verschil bij de spelers wanneer een wedstrijd door een vrouw wordt gefloten ?
N.P. : "Om eerlijk te zijn heb ik daar nog niet echt bij stil gestaan en is mij dit nog nooit opgevallen op een veld. Als je als vrouwelijke ref toekomt in de ontvangende club, kan er eventjes een verbaasde blik zijn maar die verdwijnt snel. Ik denk dat dit vooral is omdat er zo weinig vrouwelijke reffen zijn in België. Tijdens en na de mannen matchen die ik gefloten heb, waren beide ploegen en alle spelers altijd zeer respectvol naar mij toe".

Wat hoop je persoonlijk te bereiken als scheidsrechter ?
N.P. : "Daar ben ik nog niet goed aan uit, momenteel ligt mijn focus nog op zelf rugby spelen, zowel voor mijn club als voor de nationale ploeg. Als ik stop met spelen, ben ik er wel vrij zeker van dat ik mij ga richten op het reffen. En dan liefst zo ver mogelijk geraken, internationale toernooien, enz. om de uitdaging aan te gaan".

Kan je ons wat meer verteleen over je recente ervaring tijdens het Europees Rugby XV Kampioenschap voor vrouwen ? Was het je eerste maal op een internationaal tornooi ?
N.P. : "Het Europees Kampioenschap XV, dat enkele weken geleden plaatsvond, was inderdaad mijn eerste internationale toernooi als ref. Ik vond het fantastisch dat de organisatie ervoor gezorgd heeft om een volledig vrouwelijk ref team samen te stellen voor dit toernooi. Voor mij was het een toffe eerste ervaring, dat zeker aanspreekt om hierin verder te gaan".

Hoe slaag je er in je persoonlijk en professioneel leven enerzijds en dat als speelster en scheidrechter anderzijds met elkaar te combineren ?
N.P. : "Rugby is voor mij al een tijdje een zeer tijdsrovende hobby. Het is vaak een uitdaging om op het werk alles te regelen zodat ik alle toernooien, trainingen en stages kan meedoen van begin tot einde, maar dat geldt voor de meeste 7s speelsters. Als je samen weken, maanden en jaren traint met telkens een nieuw doel voor ogen, blijft de motivatie en groeien we als ploeg verder zodat iedereen die moeite doet om 100% van zichzelf te geven. Als ik wat tijd over heb, of geblesseerd ben zoals begin dit jaar, dan zal ik met veel plezier als ref het veld op komen".

Een raad voor de meisjes/jongedames die twijfelen om als scheidsrechter te beginnen ?
N.P. : "Het is sowieso een goed idee om aan een scheidsrechter cursus deel te nemen, je leert er enorm veel bij. Dit komt zowel van pas als speelster om de regels goed te kennen, maar ook omdat je dan pas echt beseft dat het niet altijd evident is om als scheidsrechter alles te zien en op die manier ook wel (nog) meer respect kan uitbrengen naar de "taak" van de scheidsrechter. Ik wil ook nog graag even zeggen dat er de laatste jaren enorm veel tijd wordt besteed aan de opvolging en het coachen van nieuwe/jonge refs. Ik vind het enorm interessant om coaching te krijgen tijdens het fluiten van een match, enkel op die manier ga je echt vooruit en kan je je 100% beginnen amuseren als ref. Belgische rugby kan zeker nog meer vrouwelijke reffen gebruiken, dus niet twijfelen !"

Lees ook : Melissa Schneider : ’L’arbitrage me semblait une belle reconversion possible, un nouveau défi’