Van buitenaf wordt Dendermonde over het algemeen gezien als een club die veel spelers rekruteert. Wat vind u daarvan ?
- Peter De Block : "Neen. De visie is duidelijk : maximum 4 of 5 buitenlanders op posities waar er geen jeugdspelers zijn met de bedoeling om de top 4 te halen. We willen de inspanningen van de vorige jaren behouden. Waarom ? Omdat dalen geen probleem is. Maar terugkomen is zeer moeilijk ; Kijk maar naar Coq Mosan en Luik".

"U weet nu dat we veel in de jeugd investeren maar het duurt misschien 10-15 jaar om de resultaten te zien. We zijn nu 5-6 jaar mee bezig. Het momentum zal wel komen. Dan stoppen we onmiddellijk met buitenlanders te rekruteren. Nu, als corona nog 2 jaar duurt dan zullen we zeker wel stoppen met het rekruteren van buitenlanders. Maar die kosten zijn niet zoveel als men denkt, want ze hebben wel een job en wonen in een huis".

"Maar die buitenlanders … kijk ik eens naar die ploegopstelling toen we kampioen waren. Dan zijn er misschien 4-5 buitenlanders. Ja, is dat veel ? Dat vinden wij niet. En het blijft een verrijking voor de jeugd. Want er is een anti-Dendermonde perceptie : Ja, ze spreken allemaal Engels tegen elkaar en dus denken supporters dat het allemaal buitenlanders zijn. Bij sommige clubs spreken ze wel allemaal Frans, en er zijn daar dan ook Fransmannen tussen… Maar die perceptie begint geleidelijk te veranderen".

"Anderen moeten dan hetzelfde doen of zelf creatief zijn. Voor de finale heb je maar 1000 supporters. Bij de Flanders Open heb je op 3 dagen +-24.000 bezoekers waarvan 1.600 VIPs en elke avond heb je +-6000 bezoekers. Mensen komen voor de ambiance en het niveau. Volgend jaar zijn we al sold-out".

Hoe komt het dat Vlaamse clubs moeite hebben om het topniveau in België te bereiken en minder goed vertegenwoordigd zijn in D1 en D2 in het bijzonder ? Waarom lukt het Dendermonde wel en de anderen niet ?
- P. De Block : "De laatste jaren hebben de top 4 een aparte voorsprong opgebouwd denk ik op vlak van beleid en visie. Promoveren van de 2de klasse is heel moeilijk. Chapeau aan Oudenaarde bij wie dat gelukt is. Jaren geleden was onze visie om met die 5 buitenlanders in 1ste klasse te blijven. Zakken naar 2de klasse…ok, tant pis..maar promoveren/terugkomen is zeer moeilijk. Kijk maar naar de Vlaamse ploegen die het moeilijk hebben om naar 1ste klasse te komen. Je hebt 30 spelers nodig. Elke positie moet dubbel bezet worden. Dat is het probleem voor Oudenaarde. Normaal waren ze jammer genoeg gedegradeerd maar door corona zijn ze toch kunnen blijven".

Wat is uw mening over de interesse in de Belgische nationale ploeg voor vrouwen, met haar afwezigheid op het veld in de afgelopen seizoenen ?
- P. De Block : "Ik zit niet in de Belgische bond natuurlijk. Men heeft daar uit financiële overwegingen gekozen voor 7’s. 7’s is theoretisch de makkelijkste manier om de Olympische Spelen te halen. Wat dan zou leiden tot meer media-aandacht zoals de hockey en dus ook meer inkomsten. Maar ja, het is wel een moeilijk process. Ik vind het wel jammer voor de Belgische nationale XV’s ploeg. Rugby XV’s heb je normaal een mannen- en vrouwenploeg nodig. Het antwoord zit ook in de subsidies. Het hangt allemaal een beetje aan elkaar. Jammer voor de meisjes. Kans op succes is keihard. We hebben er voor gekozen om er veel middelen in te zetten. Als dat niet lukt, dan moet je terug alles in vraag durven stellen. Misschien moet er voor een andere strategie gekozen worden".

Jullie hebben 3 damesploegen. Hoe doen jullie dat ?
- P. De Block : "We hebben nu nog een pak meisjes U15 die speciale training krijgen. Ze zijn nog te jong om naar de gazellen te gaan. Het is een goede vraag. Meisjes, rugby, Dendermonde… ze blijven maar komen. Dat heeft een imago. Ze lachen een beetje met mij in het bestuur : sportief success erotiseert gewoon. Ook voor de mannen. Beker van België winnen en landskampioen worden. Velen willen erbij zijn. Velen vragen zich ook af : de Flanders Open hoe kan dat ? Allemaal vrijwilligers. 400 vrijwilligers. Hoe doen jullie dat ? Ja, … engagement, respect voor de vrijwilligers, daarbij horen, maar ook identificatie. En ik denk dat het bij de vrouwen ook zo is. Ze willen erbij zijn. Het is een kweekvijver die in de regio groeit. Brigandze en Hamme liggen ook in dezelfde streek. Ik denk ook : wij profiteren van een cyclus die vrouwenrugby bij ons in een positieve vibe zit. Maar dat komt ook door de opleiding/training/kwaliteit van de trainers. Trainers vinden voor damesrugby is niet eenvoudig. We kunnen het nog oplossen doch hopelijk komt er hier in Belgie snel verandering in".

Is de BeNeLeague een volgende stap ?
- P. De Block : "Ja. Voor Corona hadden we beslist dat als de Bene-league opgestart wordt dat we dan meedoen. Beneliga… het zal wel Benecup zijn. Let op, Nederland heeft een ander businessmodel. Je hebt daar clubs die financieel afhankelijk zijn van 1 persoon. Dat gaan we bij Dendermonde niet doen. Dat is niet onze visie. In de Benecup zie je het verschil al. We hebben tegen Leiden gespeeld. Die hadden 14 Nieuw-Zeelanders. Dat doen wij zeker niet".

"Als de Beneliga komt dan moet er meer media-aandacht komen zodat er nieuwe inkomsten zijn voor de clubs. Want als er maar alleen kosten zijn… dan heeft het geen zin. Men is bewust dat dat de missing link is. Als we de kans krijgen en we zitten nog in de top 4 in België, dan doen we wel graag mee".

Heeft u nog contact met de anciens zoals Tom Coupé en Save Vocea ?
- P. De Block : "Ja, zeker en vast ! Misschien komen die terug. Tom zit in Australië dacht ik. Het was nog iets te vroeg om terug te komen. We hebben allemaal contact met ex-spelers. We hebben ze ook nog nodig. Voor de jeugd op te leiden. Tom Pearce is nu ook af en toe bezig met de jeugdacademie dat al 2 jaren bestaat".

Sinds uw voorzitterschap, wie is volgens u de beste rekrutering ?
- P. De Block : "Beste buitenlandse recrutering : Tony Illston. Maar het mooiste moment is om zelf opgeleide spelers te zien in 1ste ploeg zoals Frederic de Smet, Arno Zaman, Toon Meert, Maarten Huau en vele anderen".

Naar welke club ga je het liefst ?
- P. De Block : "Dat is een gevaarlijke. Kituro".

Voor of tegen de play-offs ?
- P. De Block : "Voor".

Voor of tegen een kampioenschap met z’n 10en ?
- P. De Block : "Voor".

Wat zijn de volgende stappen voor DRC ?
- P. De Block : "Nog meer jeugdspelers. We hopen wel, we dromen, van een ploeg te hebben met allemaal zelf opgeleide spelers. We hebben nu 530 leden. Ik zou graag naar 600/700 leden gaan. Maar we zetten volop in op jeugdtrainers. Met of zonder corona, de jeugdbudgetten zijn niet gedaald. De budgetten van de senioren en dames wel. Maar in de jeugd niet. We willen daar nog meer in investeren maar daarvoor moeten we ook meer trainers vinden en opleiden. We zijn niet alleen. Veel clubs zitten met tekort aan goede jeugdtrainers".

"Een kritiek die ik graag zou willen beantwoorden “ah jullie pakken alle Vlaamse clubs hun spelers af !Na het einde van het seizoen contacteren vele mensen elkaar uiteraard. Wat ook opzichzelf niet abnormaal is. Doch het is geen doelbewuste strategie. Uiteraard weigeren we wel niemand die bij ons spontaan wil komen spelen. Vele Vlaamse spelers dromen nu éénmaal wel van eerste klasse, wel van goede medische begeleiding en wel van goede accomodatie dat kunnen we hen uiteraard wel bieden.Iedereen is welkom .DRC kan Belgisch toprugby aanbieden en sociaal rugby.Daarvoor hebben we reeds meer dan 100 senioren".

Lees ook : Deel 1 van het interview : "’We investeren enorm veel in de jeugd’"